Договор за разширението на капацитета на подземното газово хранилище (ПГХ) Чирен бе подписан

...
Договор за разширението на капацитета на подземното газово хранилище (ПГХ) Чирен бе подписан
Коментари Харесай

Подписаха договора за разширението на газохранилището в Чирен

Договор за разширението на капацитета на подземното газово вместилище (ПГХ) " Чирен "  бе подписан през днешния ден на територията на газохранилището от страна на възложителя " Булгартрансгаз " и изпълнителя " Ю Джи Ес Дрилинг Чирен ".
Разширението на подземното газохранилище е план от общ интерес за Европейския съюз (ЕС). Конкретният контракт е за уголемение на сондажния фонд на ПГХ " Чирен ".
Целта на разширението на капацитета е да се усили размерът на дейния газ до 1 милиарда куб. метра, както и на дневния потенциал на рандеман до 10 млн. куб. метра. Нагнетяването трябва да се усили до 8 млн. куб. метра дневно.
Ще бъдат построени нови надземни и подземни уреди, включително нова компресорна станция, 10 нови високопродуктивни експлоатационни и 3 наблюдателни сондажа, както и газопровод Чирен - Бутан.
Разширението ще разреши да се насърчи търговията с газ в района, както и въвеждане на спомагателни източници, в това число и полутечен природен газ (LNG), акцентират от " Булгартрансгаз ".
Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза пред публицисти след подписването, че разширението на газовото вместилище е в директна изгода за крайния консуматор и стопанската система. По думите му първото е опцията на страната ни да съхранява размери, които са към една трета от годишната консумация на България. Това дава сигурност даже в случаи на огромни спирания на доставките на газ страната ни да може да употребява за няколко месеца съхранените количества.
Финансовите изгоди са в две посоки. Едното е, че имайки подобен размер газохранилище, България ще може да се възползва от ниските цени на природен газ в месеците на ниско ползване. Директните изгоди за държавното сдружение " Булгартрансгаз " са таксите за услугите по предпазване, които ще получава. Освен това към 30 % от парите, които ще бъдат вложени в разширението, са грантови. " Стратегически и чисто финансово този план е от огромно значение за България ", посочи министър Христов.
Изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов сподели, че цялата стойност за реализацията на плана, който се състои от три подпроекта, ще бъде към 500 млн. лв..
Той посочи, че главните способи на финансиране са три – грантово финансиране (78 млн. евро) от Механизма за свързване на Европа, заем от страна на Българския енергиен холдинг (87 млн. лева), както и се работи за останалата част от финансирането да се получи заем от американски държавни институции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР